Pappa, som hette Folke Johnsson, och den mytomspunna spionen Jane Horney 1918-1945 (eg. Ebba Charlotte Horney, gift 1938-43) gick i samma skola på 30-talet på samrealskolan i Hässleholm. Han sa vid ett tillfälle att han hade dansat med henne på en skolfest. 
      Jane misstänktes spela en roll som underrättelseagent i Danmark, som var ockuperat qv tyskarna under Andra världskriget.
      Jag har länge tänkt berätta om pappa och Jane Horney, men kunde inte reda ut alla lösa trådar i hennes märkliga liv. Därför nöjer jag mig med att berätta vad jag vet om henne och pappa och i övrigt inte gå in i detalj på hennes många turer som agent och om hennes kärleksliv. För den som vill veta mera om Jane Horney rekommenderas Göran Perssons sammanfattning 2017 av hennes liv - finns på nätet för gratis nedladdning i PDF-format. Jag har förutom information från Göran Perssons information hämtat en del fakta från Wikipedia. 
      Efter realexamen började pappa arbeta på landsfiskalskontoret i Hässleholm.
      Men skolan passade inte Jane. Hennes äventyrliga läggning krävde friare tyglar. Hon lär ha varit totalt orädd och bland annat lärt sig rida under tiden som hon bodde hos några bekanta i Tyringe.
      Om det var tänkt för att imponera på pappa eller inte, förtäljer inte historien som pappa berättade:
      ”En dag när jag satt vid skrivbordet och arbetade med en utredning hörde jag plötsligt ett kraftigt brak vid ytterdörren. Jag hann inte resa mig förrän Jane kom instormande på kontoret på en vit häst!”
      Pappa och jag resonerade fram och tillbaka om hur rimlig händelsen egentligen var och om han mindes rätt att Jane faktiskt hade kommit ridande in på kontoret.

      ”Jo, jo” sa pappa upprepade gånger. ”Det var konstigt, det vet jag, men det var vad som hände”. Pappa ljög aldrig, så jag tog honom på orden. 
      Hans fantastiska historia kommer i bättre dager när man läser Göran Perssons sammanfattning om Jane Horneys liv. På ett ställe bekräftar han Janes ryttarskicklighet och vilka upptåg hon hade för sig:
      ”Jane hade svårt med auktoriteter och blev vid ett tillfälle straffad genom att stängas av ifrån skolans idrottsdag. Mitt under gymnastikövningarna avstannar plötsligt verksamheten när en ryttare kommer in på idrottsplatsen i full galopp. Naturligtvis var det Jane - ingen annan skulle kommit på en sådan idé! Eleverna – men knappast lärarna eller rektorn – brast ut i ett högljutt jubel. Efter den händelsen var det definitivt slut med skolgången i Hässleholm. Vid 17 års ålder hade Jane för gott lämnat studierna bakom sig och från och med nu skulle livet bli hennes hårda men lärorika skola.”
      Tidningen Historia har också en artikel med intressanta uppgifter om Janes liv. 
      Janes äventyrlighet, öppenhet, varma hjärta och totala oräddhet drev henne runt i Europa under Andra världskriget i en karusell av missförstånd, känslostormande kärlekshistorier, vilja att hjälpa flyktingar, inte minst judar, samt som kurir av hemligstämplat material.
      Hon misstänktes ha bedrivit underrättelseverksamhet i en oklar roll. Både Sverige och Tyskland har emellertid förnekat att hon skulle agerat för ländernas räkning. Jane Horneys förhållande till det tyskockuperade Danmark och dess motståndsrörelse hemlighölls fram till 2015.
      Troligen likviderades Jane av den englandsvänliga delen av den danska motståndsrörelsen nära Höganäs på en fiskebåt i januari 1945. Men hennes kropp återfanns aldrig och hennes död och andra delar av hennes liv är fortfarande höljda i dunkel. 

 

Jane utbildade sig mellan varven som ambulansförare.
Hon var också en skicklig bilmekaniker. 
     

Copyright © 2020, 2021  Björn Johnsson